ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ

 

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΛΑΥΡΙΟΥ

 

   Υπεύθυνος Έργου: Κ. Τσάϊμου, Καθηγήτρια ΕΜΠ
 

 

 

 

    Αρχική
  Τοποθεσία
  Ιστορικό Έρευνας
  Ανασκαφή
  Συνεργάτες
  Εξόρυξη-Ανάκτηση
  Επικοινωνία

Τοποθεσία

 

Το Αρχαίο Λαύριο

Η περιοχή του Λαυρίου, στη νοτιοανατολική πλευρά της Αττικής, από την αρχαιότητα συνέδεσε το όνομά της με την εκμετάλλευση των μεταλλείων και αποτέλεσε κόμβο για την τεχνολογική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ονομαστή από τους αρχαίους χρόνους για το υπέδαφός της, πλούσιο σε μεταλλεύματα και ορυκτά, η Λαυρεωτική αναδείχθηκε σε μεταλλευτικό κέντρο ήδη από το 2800 π.Χ. περίπου, όταν άρχισε η πρώτη παραγωγή αργύρου.

Κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας ήταν αρχικά ο Θορικός, όπου σώζονται λείψανα οικισμού από το 1500 π.Χ. περίπου. Με το "συνοικισμό" - την πολιτική συνένωση των 12 πόλεων της Αττικής- που αποδίδεται στον ήρωα Θησέα, η Λαυρεωτική εντάχθηκε στην Αθηναϊκή επικράτεια και προσέφερε τον ορυκτό της πλούτο στην ανάπτυξη της Αθηναϊκής οικονομίας. Από τότε, η ζωή και η ιστορία της περιοχής ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την πορεία της Αθήνας.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών λόφων, το υψόμετρο των οποίων, όμως, δεν ξεπερνά τα 260 m. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή είναι αρκετά υψηλή (17,6C), με απόλυτη μέγιστη και απόλυτη ελάχιστη 42,3C και -5C, αντίστοιχα. Οι επικρατούντες άνεμοι είναι βόρειοι - βορειοανατολικοί, ενισχυόμενοι κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπερτσέκο

Το συγκρότημα Μπερτσέκο βρίσκεται σε απόσταση 400 m περίπου από το χωριό Καμάριζα (Άγιος Κωνσταντίνος) και σε μικρή απόσταση από το δρόμο που οδηγεί από Καμάριζα στα Λεγραινά.

Το συγκρότημα χρονολογείται από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα μέχρι και την υστερορωμαϊκή εποχή

Αρύ

Η κοιλάδα Αρύ βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Λαυρεωτικής ανάμεσα σε Ανάβυσσο και Κερατέα, σε μια απόσταση 13 χιλ. περίπου από το Λαύριο και αποτελεί μια σημαντική βιομηχανική περιοχή της αρχαιότητας λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων.

Τα ευρεθέντα κυκλικά επίπεδα ρείθρα στο Αρύ μαρτυρούν ότι οι αρχαίοι Έλληνες, εκτός από τις κατασκευές για τον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων δηλαδή επίπεδα και ελικοειδή πλυντήρια, για την κατεργασία του μεταλλεύματος έκαναν χρήση και άλλων ειδικών κατασκευών, άγνωστων μέχρι τώρα στην επιστημονική κοινότητα.